COVID-19 leidt niet tot verhoogd risico op herhaalde miskramen

Onderzoek van het LUMC wijst uit dat vrouwen die eerder een miskraam hebben gehad door COVID geen verhoogde kans hebben om opnieuw een miskraam of doodgeboren kindje te krijgen. Ook zijn preventieve medicijnen tijdens de zwangerschap niet langer nodig.

Bij door COVID-19 veroorzaakte miskramen waren de langetermijngevolgen niet eerder bekend. LUMC-gynaecoloog Marie-Louise van der Hoorn licht toe welke onzekerheid dit opleverde: “Ouders dachten: ‘Het zal me toch niet weer gebeuren?’ en dokters dachten: ‘Laten we alvast afweer onderdrukkende medicijnen geven zodat de placenta hopelijk goed blijft werken’. Terwijl die medicijnen ook allerlei bijwerkingen geven.” 

Geen zuurstof

Daarom werd in Leiden een onderzoek gestart. In 2021 hadden onderzoekers van het LUMC en het Erasmus MC een verband ontdekt tussen COVID-19 en het uitvallen van de placenta. LUMC-patholoog Lotte van der Meeren legt uit wat er gebeurt als het coronavirus zich in de placenta nestelt: “Een placenta is een soort boom met allemaal vlokken. Het virus zet zich op die vlokken vast. Vergelijk het met een boom die vol zit met eikenprocessierupsen. Alleen is de rups dan het coronavirus. Als de hele boom vol zit, is er geen zuurstofuitwisseling meer mogelijk. De placenta gaat dan letterlijk kapot. En als de placenta kapot is, gaat het ook mis met de baby.

Chronische placentaziekte

Infectieziekten zoals malaria, CMV en listeriose kunnen placentaziekte veroorzaken. Daarvan weten we dat de kans zeer klein is dat de ziekte terugkeert bij een volgende zwangerschap. Maar er bestaat ook een zeldzame variant, waarbij de herhalingskans juist zeer groot is.”

Het doel van de nieuwe studie was om de herhalingskans van COVID-19-gerelateerde placentaziekte te onderzoeken. Daarbij ging het om ouders die door de gevolgen van het virus getroffen waren.

Van de 19 nieuwe zwangerschappen eindigden 17 in een levendgeborene. De twee miskramen die plaatsvonden, waren volgens Van der Hoorn het gevolg van andere oorzaken.

Fijn

Het onderzoek is klein, maar fijn, zegt Van der Hoorn. “Je neemt een hoop onzekerheid weg, er zijn niet langer medicijnen nodig en hoe mooi is het moment waarop ouders hun kind gezond en wel in de armen kunnen sluiten.” 

Bron: LUMC

Het bericht COVID-19 leidt niet tot verhoogd risico op herhaalde miskramen verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram