Ouderen motiveren belangrijk bij succesvolle aanpak valpreventie

Voldoende bewegen is belangrijk om de kans op vallen te verkleinen. Voor ouderen die al eerder zijn gevallen, problemen hebben met lopen, bewegen of hun balans houden, of bang zijn om te vallen, is gewoon bewegen niet genoeg. Voor hen is het belangrijk om onder begeleiding van een fysiotherapeut specifieke oefeningen te doen om hun balans en spierkracht te verbeteren.

Maar het is niet altijd gemakkelijk om ouderen te motiveren om te gaan en te blijven bewegen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen misschien niet willen meedoen, zoals hun eigen gedachten over bewegen, hun gezondheidstoestand, angsten, pijn en zelfvertrouwen. Ook de kenmerken van het valpreventieprogramma, de cursuslocatie en de steun van familie en vrienden kunnen een rol spelen.

Het is belangrijk om te begrijpen wat mensen tegenhoudt en hen te helpen over die obstakels heen te komen. VeiligheidNL heeft daarvoor een toolkit ontwikkeld met bijvoorbeeld een praatkaart die kan helpen om met ouderen te praten over valrisico’s en hen aan te moedigen om actie te ondernemen. Om ervoor te zorgen dat een valpreventieprogramma succesvol is, moeten de obstakels worden weggenomen en moeten mensen gemotiveerd worden om te (blijven) bewegen.

Elvera Overdevest, VeiligheidNL

Het bericht Ouderen motiveren belangrijk bij succesvolle aanpak valpreventie verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram