‘Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden’

PSV-aanvaller Noa Lang is mogelijk enkele maanden uitgeschakeld door een hamstringblessure. De aanvaller was net weer hersteld van een eerdere kwetsuur aan de hamstring. De afgelopen maanden domineerden voorste kruisbandblessures met regelmaat het nieuws. Daarmee lijkt het wel of deze blessures de overhand krijgen ten opzichte van de oude grote voetbalblessure, de hamstringblessure.

Moeten we hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief nemen? Dat lijkt niet verstandig. In het profvoetbal is liefst 25 procent van alle afwezigheid als gevolg van een blessure toe te schrijven aan hamstringblessures. De gemiddelde afwezigheid is negen dagen. Het aantal blessures dat per 1000 uur voetbal ontstaat, varieert tussen de een en bijna zes. Het risico op een hamstringblessure kan echter verlaagd worden. Als er aan preventie wordt gedaan. En dat blijkt, in ieder geval onder Engelse proefclubs, vaak niet het geval.

De kans op een hamstringblessure kan verkleind worden door het doen van oefeningen zoals de Nordic hamstring exercise , het uitvoeren van het FIFA 11+ oefenprogramma of balanstraining. Uit een onderzoek onder Engelse profs blijkt dat het uitvoeren van dit soort oefeningen lang niet altijd worden uitgevoerd in de training. Het grootste effect kan echter bereikt worden als (bijna) heel het team de oefeningen uitvoert, en niet enkele individuen. Zowel het aantal blessures en het aantal dagen afwezigheid neemt dan fors af. De aanhoudende stroom van hamstringblessures vraagt van clubs om aanhoudende aandacht voor deze vervelende blessure.

Bron: VeiligheidNL

Het bericht ‘Ondanks al het voorste kruisbandleed mogen hamstringblessures niet vergeten worden’ verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram