Veilig gebruik koptelefoon jongeren nodig om gehoorschade door gamen tegen te gaan

Uit nieuw internationaal onderzoek blijkt dat gamen tot gehoorschade kan leiden. Uit eerder onderzoek van VeiligheidNL bleek dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren (10-15 jaar) een koptelefoon gebruikt om te gamen. 38 procent van de gamers doet dit zelfs dagelijks. Ze gebruiken de koptelefoon om de geluiden uit het spel te horen, maar ook om met andere spelers te praten. En dit gaat niet altijd op een veilig volume. Een kwart van de gamende jongeren luistert naar een hoog volume (70 procent of harder), wat kan leiden tot gehoorschade.

Gehoorschade ontstaat meestal geleidelijk, door een opstapeling van veel of vaak harde geluiden te horen. Deze geluiden komen onder andere vanuit koptelefoons, tijdens het gamen of luisteren naar muziek. Hard geluid komt ook uit de speakers tijdens het uitgaan, maar ook lawaai op het werk, bijvoorbeeld in de bouw, is een belangrijke veroorzaker van gehoorschade. Bewust omgaan met harde geluiden is daarom essentieel.

Tips van VeiligheidNL:

Game je graag of luister je veel naar muziek op een koptelefoon? Zet je volumebegrenzer aan en kies een koptelefoon die goed over je oren heen valt. Zo heb je minder last van omgevingsgeluid en hoeft het geluid op je koptelefoon dus niet zo hard.

Draag als je uitgaat oordoppen, het liefst met een muziekfilter. Zo hoor je de muziek én mensen om je heen nog goed, en zijn je oren beschermd.

Werk je in lawaai? Draag dan goede gehoorbescherming, zoals oorkappen of oordoppen en ga in gesprek met je leidinggevende over wat jullie nog meer kunnen doen om gehoorschade te voorkomen.

Bron: VeiligheidNL, Image by StockSnap from Pixabay

Het bericht Veilig gebruik koptelefoon jongeren nodig om gehoorschade door gamen tegen te gaan verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram