80% van de vrouwen bespreekt onbedoelde zwangerschap met huisarts

Onderzoek Fiom wijst op belang van bespreken verschillende keuzeopties

Recent onderzoek van Fiom, expertisecentrum op het gebied van onbedoelde zwangerschap, laat zien dat 80% van de vrouwen* die onbedoeld zwanger is, dit met de huisarts bespreekt. Bovendien blijkt dat vrouwen die alle opties grondig overwegen tijdens het keuzeproces, minder psychische klachten ervaren. Deze bevindingen benadrukken de centrale rol van de huisarts bij een onbedoelde zwangerschap.

Belang onbevooroordeeld keuzeproces

In Nederland maakt ongeveer één op de vijf vrouwen een onbedoelde zwangerschap mee – wat het belang benadrukt van aandacht voor een grondig en onbevooroordeeld keuzeproces. Het keuzeproces rondom een onbedoelde zwangerschap kan een complexe zorgvraag zijn. Zo gaat het bij onbedoelde zwangerschap niet om de diagnose, maar om het begrijpen waar de patiënt zich bevindt in het keuzeproces, daarin steun bieden en indien nodig doorverwijzen voor verdere hulp.

Houvast keuzehulpproces

Fiom zet zich al bijna honderd jaar in voor vrouwen die onbedoeld zwanger raken. De stichting biedt betrouwbare, niet-sturende informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, traint professionals en werkt samen met diverse partners voor keuzehulp en nazorg bij een onbedoelde zwangerschap. In samenwerking met NHG Expertgroep Seksuele Gezondheid en Rutgers heeft Fiom een e-learning opgesteld die huisartsen houvast geeft bij het keuzehulpproces. Zo worden er handvatten voor keuzehulpgesprekken geboden, zoals: vraag naar ieders perspectief, ook van de partner of verwekker; houd rekening met culturele en religieuze gevoeligheden, zonder daarover vooraannames te doen; en geef aan dat er altijd een keuze is, ook al voelt dat voor de vrouw soms anders. Deze handvatten dragen eraan bij dat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken die past bij hun leven, waarden en toekomst.

Over Fiom

Fiom is de specialist bij ongewenste zwangerschap, afstammingsvragen, donorconceptie en adoptie. De organisatie biedt betrouwbare, niet sturende informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ook bieden zij online hulp en nazorg, coördineren en trainen ze een landelijk netwerk aan keuzehulpverleners en begeleiden ze vrouwen die afstand willen doen van hun kind.

* Vrouwen en andere personen die zwanger kunnen worden. Uiteraard gaat het niet alleen om de vrouw maar ook de eventuele verwekker.

Bron: FIOM

Het bericht 80% van de vrouwen bespreekt onbedoelde zwangerschap met huisarts verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram