Gevolgen voor je gezondheid bij een slecht onderhouden huis

Gemiddeld gezien spendeer je zo’n 65 procent van je leven in huis. Met de huidige ontwikkelingen waarin thuiswerken steeds vaker voorkomt, zal dit percentage zelfs nog hoger oplopen. De lucht die je thuis inademt kan een behoorlijk groot effect hebben op je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de binnenlucht vaak sterker vervuild is dan de lucht buiten; een groot risico dus, wanneer je zoveel tijd binnen spendeert. Daarom moet je een gezond binnenmilieu zien te creëren. Een simpele stap hierin is de aanschaf van een robotstofzuiger, maar er zijn meer opties. Benieuwd naar de gezondheidsgevolgen van een slecht onderhouden huis en wat je hieraan kunt doen? Lees dan even verder.

De opkomst van allergieën

Een veelvoorkomende gezondheidsklacht ten gevolge van slecht onderhoud zijn onverklaarbare allergieën. Ook het hebben van blijvende verkoudheid en een slechte weerstand zijn tekenen van teveel stof en luchtvochtigheid in huis, wat een ongezonde lucht veroorzaakt. Door je huis goed schoon te houden, zul je hier een veel lager risico op hebben. Nu hebben de meeste mensen niet genoeg tijd om dagelijks te stofzuigen. Je kunt er dan beter voor kiezen om een robotstofzuiger aan te schaffen. Je kunt de gekozen robotstofzuiger vergelijken met anderen, zodat je zeker weten de beste keuze maakt. Daarnaast helpt het ook om het huis met regelmaat te ventileren. Schimmels, veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid in huis, kunnen namelijk ook de boosdoener zijn.

Image by Eduard Reisenhauer from Pixabay

Stoffen in de lucht

Daarnaast veroorzaken verschillende stoffen in de lucht ook vervelende gezondheidsklachten. Zo kan de aanwezigheid van roet en fijn stof ervoor zorgen dat je last krijgt van hart- en vaatziekten, maar ook ziekten van de luchtwegen. Al bestaande klachten zullen daarbij ook sneller verergeren. Hetzelfde geldt voor stikstofdioxide in de lucht: dit zal luchtwegklachten versterken en verhoogt daarbij ook de gevoeligheid voor infecties. Verder kunnen asbest en radon voor kanker zorgen; stoffen die je dus zeker niet in huis wilt hebben. De gevaarlijkste stof is koolmonoxide. Klachten beginnen vaak met hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. Bij een te lange blootstelling of een hoge concentratie kan het leiden tot het bewustzijn verliezen en in het ergste geval zelfs overlijden. Je kunt dit makkelijk voorkomen door een CO-melder op te hangen. Zo ben je altijd op de hoogte van een eventuele stijging in het koolmonoxide niveau in huis.

Zo voorkom je problemen

Het goed schoonhouden en ventileren van het huis helpt dus al gauw bij vervelende klachten zoals aanhoudende verkoudheid. De écht schadelijke stoffen kun je echter niet makkelijk zelf verwijderen. Door een specialist in te huren weet je waar je aan toe bent en kan er actie ondernomen worden.

Bron: Consumentenbond

Het bericht Gevolgen voor je gezondheid bij een slecht onderhouden huis verscheen eerst op MedicalFacts.nl.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram