CiMaas één stap verder in behandeling voor longkanker

Samenwerking CiMaas en InSciTe
CiMaas en InSciTe bundelen hun krachten om de behandeling van kanker een stap vooruit te helpen, door samen te werken via de Biomedical Accelerator Matrix.

CiMaas (Cellular Immunotherapy Maastricht) werkt aan twee innovatieve producten: een vaccin tegen kanker op basis van de eigen afweercellen van de patiënt en de productie van zogeheten donor Natural Killer-cellen (donor NK-cellen). De cellulaire immunotherapie werkt volgens de methode van activatie van het immuunsysteem, waardoor afweercellen in staat worden gesteld om de kanker te bestrijden.

CiMaas-vaccin

Het bedrijf richt haar aandacht echter in eerste instantie op de productie van een vaccin. Met het vaccin kunnen veel verschillende oncologische aandoeningen worden behandeld. CiMaas zal haar aandacht in eerste instantie richten op longkanker. Het vaccin maakt gebruik van de zogenaamde geactiveerde dendritische cellen (DC). Een succesvol vaccin kan voor een doorbraak in de behandeling van verschillende soorten kanker zorgen. De productie van het vaccin moet echter voldoen aan zeer strikte productie-eisen (‘Good Manufacturing Practice’) om het vaccin veilig te maken voor gebruik bij mensen. Om zover te komen heeft CiMaas de handen ineengeslagen met de Accelerator Matrix van het Instituut voor Science en Technology (InSciTe).
Het vaccin van CiMaas gebruikt cellen die het immuunsysteem activeren; de geactiveerde dendritische cellen (DC). De effectiviteit van de therapie is afhankelijk van de optimale activatie van DC’s. Met behulp van deze methode kunnen veel verschillende oncologische aandoeningen worden behandeld. Deze techniek zal hopelijk deuren openen naar effectievere behandeling van kanker.

InSciTe’s Biomedical Accelerator Matrix

Het is een lange en lastige weg van idee tot product. Daarom zocht CiMaas een partner om mee samen te werken bij de productie van het vaccin voor de klinische trials. De toekomstige partner moest aan twee eisen voldoen: CiMaas wilde zelf de controle houden over het complexe productieproces én, zoals voor iedere startup, moesten de kosten draagbaar blijven. Het Biomedical Accelerator Matrix concept van InSciTe bood de perfecte oplossing.

 

InSciTe’s biomedische matrix faciliteit op de Brightlands Chemelot Campus is opgezet met één duidelijk doel voor ogen: veelbelovende biomedische concepten zoals dat van CiMaas zo snel mogelijk op de markt brengen en beschikbaar maken voor patiënten. De Biomedical Accelerator Matrix biedt state-of-the-art infrastructuur en apparatuur, cleanrooms, flexibele werkruimtes, technisch-, en kwaliteit ondersteunend personeel en een overkoepelend kwaliteitssysteem met de bijbehorende trainingen. Hiermee beschikt CiMaas over zijn eigen samengestelde faciliteit met alle voorzieningen die het bedrijf nodig heeft, zonder forse investeringen te moeten doen. Een win-win situatie.
 

Citaat Wilfred Germeraad, CSO van CiMaas

Met de Biomedical Accelerator Matrix van InSciTe kunnen we gebruikmaken van de elementen die we nodig hebben om het productieproces en de klinische trials voor de ontworpen behandelingen te versnellen, zonder dat we de controle over het productieproces uit handen moeten geven. Daarnaast profiteren we van de stimulerende en nuttige samenwerking met de andere bedrijven die gebruikmaken van de matrix. Dit is uniek in deze regio en helpt ons onze droom waar te maken, namelijk een betere behandeling te ontwikkelen voor kankerpatiënten.”

Ambitie


CiMaas heeft grootse plannen. In de toekomst willen ze een eigen celtherapiecentrum opzetten waarin een omgeving kan worden gecreëerd die geschikt is om kankerpatiënten te behandelen met de door hun ontwikkelde immunotherapie. Eerst moeten de klinische trials echter tot een goed einde worden gebracht. Als aan alle regels en veiligheidsregelgeving ten aanzien van de productie is voldaan, zal naar verwachting het vaccin eind 2018 kunnen worden getest op klinische veiligheid bij een groep longkankerpatiënten. Na afronding daarvan zal ook de effectiviteit van het vaccin worden getest. In de toekomst wil CiMaas het vaccin in productie nemen en distribueren om kankerpatiënten deze behandeling te kunnen bieden.

Danielle Curfs, Programma Manager Biomedical InSciTe

 “We wilden CiMaas graag in de Biomedical Accelerator Matrix hebben, omdat dit bedrijf een fantastisch voorbeeld is van een veelbelovend biomedisch concept waarbij de Matrix kan helpen om de behandeling een stap dichter bij de patiënt te brengen. We gaan de samenwerking met CiMaas graag aan en kijken ernaar uit een bijdrage te leveren aan een nieuwe therapie voor een aandoening die ons allemaal kan overkomen.”

Ga voor meer informatie naar www.cimaas.com.

Bron: Chemelot